Imunoterapia specifică

Imunoterapia specifică este o formă de vaccinare antialergică prin care se modifică răspunsul sistemului imunitar la alergeni, limitând sau chiar intrerupând reacţia alergică. In lume se practica acest tip de tratament de peste 100 de ani, iar in tara noastra de peste 30 de ani. Practic, este singura modalitate de tratament care tratează cauza alergiei. În urma tratamentului pacientii nu vor mai avea simptome sau simptomatologia se va reduce semnificativ. In cazul veninului de albina si de viespe este singura metoda de tratament care poate preveni aparitia socului anafilactic.

Exista doua cai de administrare a imunoterapiei specifice cu alergen:
- Calea subcutanata: se administreaza numai de catre medicul alergolog, la nivelul bratului, subcutanat. In faza de initiere a tratamentului injectiile se administreaza o data pe saptamana( 6-13 saptamani), ulterior se adinistreaza 1 injectie pe luna timp de 3-5 ani.
- Calea sublinguala: pacientul isi autoadministreaza solutia sublingual (mentinuta 2-5 minute apoi se inghite) acasa, in fiecare dimineata, inainte de micul dejun, preferabil pe stomacul gol. Odata atinsa doza de intretinere aceasta se va administra zilnic sau la doua zile timp de 3-5 ani.

Imunoterapia specifica se poate efectua pentru pacientii cu sensibilizari la acarieni (praf de casa); polen de graminee, arbori, ierburi; epitelii de animale (caini, pisici) si venin de albine si viespe.